Under en intensiv vecka från tisdag till fredag besökte vi Danmark för att lära oss mer om stadsutveckling, förebyggande arbete mot kriminalitet och hur man skapar hållbara och trygga samhällen. Här är några av de intryck och lärdomar vi tar med oss hem.
Tisdag kväll – Ankomst till Roskilde
Efter en sen ankomst till Roskilde på tisdagskvällen vaknade vi upp till en solig med något kall höstdag. Vi hyrde våra cyklar, cyklar som kom att bli vårt enda färdmedel under dagarna i Roskilde, och tog oss mot Musicon.
Onsdag – Musicon: Kreativ stadsutveckling i industrimiljö
Onsdagen inleddes med ett besök på Musicon, ett område där gamla industribyggnader har omvandlats till bostäder, ateljéer och kreativa utrymmen. Här har man byggt lägenheter av återanvända material, inklusive containrar, och ett av de mest innovativa projekten är ett parkeringshus som kan monteras ned och flyttas vid behov. Musicon är ett exempel på smart samhällsbyggande, men som också illustrerar utmaningar – områdets ökade popularitet har gjort att de höjda bostadspriserna nu hindrar den tänkta målgruppen, kulturutövare, från att bo där.
På onsdagseftermiddagen träffade vi två representanter från politiken, Merete Dea Larsen från Dansk folkeparti och Birgitte Baktoft från Enhetslistan, som berättade om Roskildes arbete med att förebygga kriminalitet. Det var slående hur alla politiska partier, oavsett färg, har en gemensam syn på utmaningarna och lösningarna i denna fråga. Ett unikt exempel på den goda samtalstonen i Roskilde är att alla ledamöter i kommunfullmäktige sjunger en gemensam sång innan varje möte – en symbol för sammanhållning och dialog.
Torsdag – Bostadspolitik och SSP-modellen
Torsdagen inleddes med ett möte med Stig Laursen, konsult för SSP-modellen, ett samarbete mellan skola, socialtjänst och polis som har funnits i Danmark i flera decennier. Genom proaktiva insatser och tät samverkan mellan dessa aktörer försöker man förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet. Stig förklarade hur SSP arbetar med nätverksmöten, projekt och aktiviteter för att tidigt identifiera och stötta unga i riskzonen.
På eftermiddagen besökte vi två utsatta områden, Äpplegården och Rönnbärsparken. Vi träffade Lasse Laursen från Själlands bostadsrättföreningar som lärde oss om Danmarks unika bostadspolitik. Lasse Laursen berättade att i utsatta områden tar bostadsbolagen ett stort ansvar för att upprätthålla god standard – om de inte klarar av detta, tvingas de riva gamla bostäder och bygga nytt. Denna politik ställer höga krav men bidrar också till bättre boendemiljöer för de boende.
Fredag – Tingbjerg: Från ghetto till eftertraktat område
Vår sista dag spenderades i Köpenhamn där vi besökte Tingbjerg, ett område som tidigare stämplats som ”ghettoområde”, som ett särskilt utsatt område kallas i Danmark. Här har man aktivt arbetat för att blanda befolkningen genom att bygga både nya lägenheter och radhus, vilket lett till att intresset för att bo i området nu ökar. Tingbjerg visar hur man genom planerad utveckling och sociala insatser kan förändra bilden av ett område och skapa nya möjligheter för invånarna.
Vi har fått idéer till flera politiska uppslag som kommer att presenteras under hösten.