Interpellation – Viktig samhällsservice

I Linköping har vi på senare tid kunnat läsa om en oroande utveckling i vissa av våra stadsdelar, där matbutiker och annan viktig samhällsservice får allt svårare att bedriva sina verksamheter. Ett exempel på detta är ICA Berga. Medierapportering och vittnesmål från både kunder och anställda visar på en alltmer ohållbar arbetsmiljö och en allt större otrygghet. Kunder och personal trakasseras; snatteri och rena stölder är vardag. Detta skapar inte bara en osäker arbetsmiljö för de som arbetar i butiken, utan påverkar även boende i området som kanske drar sig för att nyttja den samhällsservice de har rätt till. Det blir också osäkert om enskilda näringsidkare kommer kunna vara kvar under rådande förhållanden.

För en fungerande och sammanhållen stad krävs det att alla områden har tillgång till en basnivå av samhällsservice, däribland matbutiker. Utan tillgång till dagligvaruhandel förlorar områden sin vitalitet, och de boende tvingas till längre resor för att få tillgång till nödvändiga varor. Om vi låter denna utveckling fortgå riskerar vi att ytterligare försämra den sociala sammanhållningen i våra utsatta områden och försvaga den lokala ekonomin.

Linköpingslistan har varit i kontakt med kunder och boende i Berga, som uttrycker oro över att ICA Berga kan tvingas minska sin verksamhet eller i värsta fall stänga. Det finns en oro för att otryggheten och kriminaliteten i området bidrar till att verksamheter som denna drar sig undan och lämnar ett tomrum efter sig.

Med anledning av ovanstående vill vi ställa följande frågor till ansvarigt kommunalråd.

– Vilka åtgärder har kommunen vidtagit för att säkerställa att samhällsviktig service, såsom matbutiker, kan bedriva sin verksamhet i utsatta områden som Berga?

– Vilka specifika insatser avser kommunen att vidta för att stödja de företagare som idag kämpar med en otrygg arbetsmiljö, där stölder och snatteri är en del av vardagen?

– Hur arbetar kommunen i samverkan med polis och andra aktörer för att öka tryggheten i Berga och liknande områden, så att såväl anställda som kunder kan känna sig trygga i att vistas där?

– Vilka långsiktiga strategier har kommunen för att motverka den sociala och ekonomiska utmaning som uppstår när företag tvingas lämna områden på grund av kriminalitet och otrygghet?

– Har kommunen övervägt särskilda stödåtgärder eller incitament för att uppmuntra samhällsservice, såsom matbutiker, att fortsätta bedriva sin verksamhet i områden som Berga trots de svåra förutsättningarna?

Cecilia Helber LL

Rulla till toppen