Motion – Mer information om konstverken i Linköping

I Linköpings kommun finns många konstverk i den offentliga miljön. Vid många av dessa konstverk och platser saknas dock skyltar och information som ger information om konstverket och konstnären.

I korsningen av Vasavägen och Östgötagatan finns exempelvis en staty till minne av en av svenska folket uppskattad och hyllad person inom kulturvärlden – Tage Danielsson, som hade sina rötter i Linköping. Statyn invigdes år 1987 och platsen där den står benämns för ”Tage Danielssons plats”. Platsen är dock anonym och ger inte medborgarna någon berättelse eller upplysning om vad och vem platsen är avsedd att hedra. Det kan ändras med enkla medel. Idag innehåller platsen endast statyn och saknar en berättelse om vem Tage Danielsson var och om hans hyllade verk. Kommunen bör förmedla denna berättelse genom att intill minnesstatyn uppföra en skylt och en parkbänk med en inbyggd ljudanläggning, där det finns möjlighet att sitta och lyssna på Tage Danielssons verk. Det skulle i sådana fall vara samma typ av utförande som den vid Monica Zetterlunds park i Stockholm.

Linköpingslistan föreslår:

att fullmäktige beslutar att uppföra informationsskyltar innehållande information om konstnär och verk till samtliga nuvarande och kommande konstverk inom kommunen.

att fullmäktige beslutar att uppföra en parkbänk, som spelar upp urval av Tage Danielssons verk, intill minnesstatyn på Tage Danielssons plats.


Michael Cocozza (LL)

Rulla till toppen