Vi i LL är inte emot bussföreträde – tvärtom!

Vi i LL är inte emot bussföreträde – tvärtom! Men det måste vara optimerat och fungera i samspel med övrig trafik, skriver Linköpingslistan i Corren.

Sedan några år tillbaka har bussar i lokal- och regionaltrafik företräde vid ett antal trafiksignaler i Linköping. Syftet med detta system är gott, men dess genomförande har skapat stora problem för övriga trafikslag. I stället för att förbättra trafikflödet har det lett till förvirring, längre bilköer och ökade utsläpp.

Vid större fyrvägskorsningar finns normalt fyra signallägen:

1. Väst-öst vänstersväng

2. Väst-öst högersväng/rakt fram

3. Syd-nord vänstersväng

4. Syd-nord högersväng/rakt fram

Men när en buss närmar sig kan denna ordning plötsligt brytas. Om det exempelvis är tur för signal 4 (syd-nord högersväng/rakt fram) och en buss som ska väst-öst rakt fram dyker upp, så prioriteras både signal 2 och 3 före 4. Resultatet? Gång- och cykeltrafikanter misstror signalerna och korsar gatan mot rött, bilköerna växer, och de onödiga start- och stoppmomenten leder till ökad bränsleförbrukning och mer koldioxidutsläpp.

Det finns även exempel på att bilar som ska svänga höger – utan att påverka busstrafiken – ändå stoppas för rött när en buss närmar sig. Ännu värre är att vissa trafiksignaler är nedsläckta tills en buss närmar sig, varpå de aktiveras och stoppar all trafik – inklusive bussen själv! Detta är inte bara ineffektivt, utan även direkt kontraproduktivt.

När vi från Linköpingslistan (LL) har lyft frågan i samhällsbyggnadsnämnden har vi fått svaret att förvaltningen har gjort platsbesök och inte sett några problem. Men att göra en snabb översyn räcker inte – man måste ut och analysera trafikflödet under rusningstid vid våra största arbetsplatser som Saab, universitetet och lasarettet.

Vi i LL är inte emot bussföreträde – tvärtom! Men det måste vara optimerat och fungera i samspel med övrig trafik. Därför kräver vi att kommunen pausar systemet och tillsammans med leverantören genomför nödvändiga förbättringar. En välfungerande trafikrytm gynnar

alla – och det leder till minskade utsläpp och en bättre miljö.

Det är dags att Linköpings kommun tar ansvar för trafiksituationen – stoppa det ineffektiva bussföreträdet och optimera systemet nu!

Mikael Bergström (LL), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

Peter Hammers (LL), ersättare samhällsbyggnadsnämnden

Urban Wahlberg (LL), ledamot i bygg- och miljönämnden

Peter Horvath (LL)

Per Nilsson (LL)

Rulla till toppen