Inför covidpass inom äldreomsorgen

Samtidigt som restriktioner lättas kommer nya rapporter från landets äldreboenden som visar att smittspridningen återigen tagit fart och att pandemin är långt ifrån över. Forskare befarar nu flera tusen dödsfall inom äldrevården under de kommande månaderna.

Oron sprider sig även bland de äldre. Sveriges Television rapporterar under torsdagen den 23 september från ett äldreboende i Sundsvall. På frågan om vad smittspridningen beror på svarar en boende: ”Det beror på såna som inte vaccinerar sig”.  Oron om ovaccinerad personal delas av många på boendet och de flesta enas om vilka åtgärder som är nödvändiga för att stoppa smittspridningen. ”Jag anser att alla inom sjukvården ska ta sprutorna, annars har de inget här att göra”, är ett av många uttalanden som hörs i reportaget. 

Kommunen behöver nu ta sitt ansvar och se till att våra äldre skyddas. Det är därför en högst rimlig åtgärd att ställa krav på vaccinationsbevis, så kallat covidpass, för personal som ska jobba med de äldre. Anställda som väljer att inte vaccinera sig bör tilldelas andra arbetsuppgifter under rådande pandemi till förmån för trygghet och trivsel inom kommunens äldreboenden.

Hassan Deri, Linköpingslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen